Qəhvə içən qadınlar qocalanda BELƏ OLURLAR

Amerikalı elm adamları müəyyən ediblər ki, orta yaşda orta dərəcədə qəhvə istehlakı qadınlarda sağlam qocalıq ehtimalını artırır.
“Cebheinfo.az” bu barədə Amerika Qidalanma Cəmiyyətinə (ASN) istinadən bildirir.
Araşdırmada tibb bacılarının sağlamlıq tədqiqatından 47 513 qadın iştirak edib. Onların qida rasionu, həyat tərzi və sağlamlıq vəziyyəti 1984-cü ildən izlənilirdi. Sağlam qocalma idrak funksiyası, yaddaş, psixi və fiziki sağlamlığın qorunub saxlanması ilə 70 yaşına ciddi xroniki xəstəliklər olmadan çatmaqdır.
"Əvvəlki tədqiqatlar qəhvəni sağlamlığın spesifik aspektləri ilə əlaqələndirsə də, biz onun üç onilliklər ərzində qocalmanın bir çox sahəsinə təsirini ilk dəfə qiymətləndirdik”,-deyə tədqiqat müəllifi, Harvardda doktoranturadan sonrakı tədqiqatçı və Toronto Universitetinin dosenti Sarah Mahdavi bildirib.
Məlum olub ki, gündə orta hesabla üç kiçik fincan qəhvə (təxminən 315 mq kofein) içən qadınlar qocalıqda sağlamlığını daha çox qoruyub saxlayıblar. Gündə hər əlavə qəhvə fincanı (beş stəkan daxil olmaqla) sağlam yaşlanma şansını 2-5% artırır.
Maraqlıdır ki, çay və ya kofeinsiz qəhvədə oxşar fayda müşahidə edilməyib. Bunun əksinə olaraq, kola kimi şəkərli qazlı içkilərin istehlakı tərkibindəki kofein olmasına baxmayaraq, sağlam qocalma ehtimalını 20-26% azaldır.
Alimlər vurğulayırlar ki, orta dərəcədə qəhvə istehlakı xüsusən də aktiv həyat tərzi, sağlam qidalanma və siqaret çəkməməklə birləşdirildikdə təhlükəsiz və potensial olaraq faydalı vərdişdir. Bununla belə, onlar həddindən artıq kofein istehlakı ilə bağlı xəbərdarlıq edirlər.
"Nəticələrimiz göstərir ki, qocalmağa müsbət təsir edən təkcə kofein deyil, qəhvədir. Biz qəhvənin tərkibindəki hansı maddələrin bu proseslərdə iştirak etdiyini və onların genetik faktorlarla necə qarşılıqlı əlaqədə olduğunu anlamaq üçün əlavə tədqiqatlar planlaşdırırıq", - deyə Mahdavi fikrini yekunlaşdırıb.
Xəzər
“Cebheinfo.az”